Sabines Surdeig Surdeigsbaking for alle

Dette er min mat filosofi

Min mat filosofi er preget av min oppvekst på landet, omgitt av natur og en stor grønnsakshage! Det var naturlig å spise reddiker first om våren, tomater og squash varmet av solen om sommeren. Ertene måtte vi åpne og tømme, rødbetene var skitne og ferske. Purreløk stod ute frem til det var frost som endive salat under dukk. Det var lange grønne lila og gule bønner, av og til mer enn vi klarte å spise. Hjemmedyrkede grønnsaker var kortreiste og økologiske langt før disse to ordene ble brukt.

I dag tenker jeg fortsatt mye om det vi dyrker i forhold til sesongen (en inspirasjon er Charles Dowding i England!). Hvorfor skal vi spise paprika, tomat og jordbær om vinteren? Hva er vitsen hvis de må reise rundt jorden eller sitte i kasser med gas i flere måneder? Det er lite næring igjen og det hele er ikke bra for planeten…

Derfor er min mat filosofi at man skal mest mulig spise det vi har rundt oss, lokalt i sesong og mest mulig hjemmelaget. Og sånn vet du hva som du putter i kroppen. Jeg vet det er vanskelig å dyrke eget korn for å lage brød: men det er mulig å kjøpe norsk mel fra norsk (ur)korn!