Sabines Surdeig Surdeigsbaking for alle

Metode

Denne metoden er egentlig en bakersmetode og finnes derfor i de fleste bøkene om surdeigsbaking. Det gir gode resultater, er ikke vanskelig men er tidskrevende fordi du jobber med naturen! Som belønning (og håpentligvis som resultat) får du noen gode saftige, næringsrike surdeigsbrød til deg og familien din! Om de er fine eller ikke gjør ingenting i begynnelse! Estetikken er noen du kan lære deg med tid og erfaring! Her hos oss spiser vi bare surdeigsbrød eller langtidshevet deig. 🙂

VEKKE KULTUREN: Fra kjøleskap til romtemperatur. First skal du ta surdeigskulturen ut av kjøleskapet. Så tar du en avlegger i en ny skål. For eksempel et par spiseskjeer og mater dette med like mengden vann og mel. For eksempel: 3 SS + 50g vann og 50g mel. Set et løst lokk/klede på og vent… Vent 4- 12 timer…

KULTURen er klar! Den har hevet seg en god del (1/3 til 1/2 fra startpunkt. Det bobler på overflaten. Ta en “flytetest”: ta en 1 SS kultur i vannet. Hvis den flyter opp på overflaten, så er den klar til å bake med! 🙂

SETT EN DEIG: Det betyr å blande en (brød) deig. Du setter en tom bakebolle på en digital vekt. Sett på null. Mål 350- 375g med vann i bollen. Vannet skal være cirka 30 grader varmt. Sett på null igjen. Tilsett 100g surdeig kultur. Rør ut. Sett på null igjen og tilsett alt melet dvs. 500g på en gang. Rør sammen, best med tresleiv eller hard slikkepott. Ta deigen sammen frem til du ikke ser noen tørr mel lenger. Ikke kna på det tidspunktet, det trenges ikke. Sett lokk/klede/beesvokspapir på. Vent 1 time.

Forbered en skål med vann inni som du setter ved deigen. Etter en time måler du 8 gram salt. Bruk mineral salt for mer næring! Tu tar fingrene i skålen med vann og dermed lager du hull i deigen. Strø over saltet. Og gni saltet inni deigen sakte. Dekk til og la stå 1/2 time.

STREKK OG BRETT. Etter en halv time, strekker du deigen. Du forestiller deg en firkant og drar opp fra alle fire kanter. Og så bretter du inn i midten. Dra opp fra en kant brett inn mot midten. Så snu bakebollen og dra opp strekke fra kanten nummer 2 og brett inn mot midten osv. på alle fire kanter. Det tar 2 minuter. Når du har brettet alle fire kanter, da har du lagt en strekk og brett. Dekk til og vent 1/2 time. Dette gjør du 2 ganger til.

FORM: det er gått 3-4 timer fra når du blandet sammen vann, mel og surdeig. Deigen har hevet seg cirka 1/3 del. Den har bobler og er blitt mye med seig og elastisk. Når skal du FORME deigen! Spe litt mel på kjøkken benken. Skrap ut deigen og la det hvile 15-20 minutter. Etter det former du som en bok eller en bleie? 🙂 Du tar tre kanter og bretter de inni midten. Siste kanten krysser du og legger tett på de andre i midten. Snu deigen og sakte push den frem og tilbake: du prøver å stramme toppen av brødet.

LEGG I FORM: 2 VALG. Enten i en vanlig firkantet brød form eller i en rund hevekurv eller banneton. I brødform er enkleste: legg deigen i en brødform og vent. I en hevekurv: legg deigen ned OPP NED dvs. sømmen ligger på toppen. Dekk til med klede eller ta hele in en plastpose.

KALDHEVING: Nå setter du deigen i kjøleskapet. De fortsetter å heve, deigen utvikler da smak og mere bobler.