Hva er en starter?

La meg introdusere en starter: en starter er en surdeig kultur som du beholder for å bake. Det er basen, moren, “starteren” eller det du begynner med. 🙂

Først, en starter er en kultur, en surdeig kultur fordi det fermenterer eller det gjærer. I melet finnes det allerede organismer (bakterier, vill gjær) som våkner når du tilsetter vann. Når du blander mel og vann setter du i gang den gjæringsprosessen! Enzymene aktiveres og magien skjer! Hvis det bobler da er fermenteringen i gang! Da er det liv i starteren!

Det tar vanligvis 7 til 10 dager for at en starter er moden nok for å bake med. Da har du en balanse mellom de forskjellige organismer i kulturen.

Hvilket meltype?

Melet man bruker for en starter har ikke så mye å si. Men i sammalt mel (hele kornet er malt) har du flere enzymer en i siktet mel (vanlig hvete). Jeg liker å blande 50/50 med hvete og sammalt spelt. Da får starteren min stivelse av hvete og enzymer av sammalt melet.

Det er også mulig å bruke bare sammalt spelt mel som min Seymour. Mange liker å bruke rug i starteren og dette går veldig fint. Da blir starteren litt surere og det tilfører mer syrlig smak til brødet du baker også.

Du kan ha en base med hvete/spelt som du mater med andre typer mel når du setter en surdeig for å bake med.

Starter oppskrift:

Dag 1: bland mel og vann for eks. 60g mel +60g vann

Dag 2: vent og se

Dag 3: ta vekk halv parten og mat med 40g mel/vann

Dag 4: samme som dag 3

Etter det fortsett med samme prosessen til sirka dag 10 med samme mengde mel og vann

Dag 7-10: har du bobler og vekst! Hurra du har en surdeig! Fin et navn! 

Da kan du enten begynne å bake eller sette den i kjøleskapet til du baker.

Surdeigen som bor i kjøleskapet skal mates en gang i uka.

Dagen du baker: ta av 50g og mat dette for å bake. Mat resten og setter den tilbake i kjøleskapet.