Surdeig baguette

Surdeig baguette

Som fransk kvinne, så er det naturlig for meg å lage baguette!

Baguettes au levain naturel

Det må være det vanligste fransk brød som du kan kjøpe, når du reiser til Frankrike.

Mange står i kø foran boulangerie for å kjøpe det daglig.

Men ikke alle baguette er like gode og kvaliteten varierer en del … en vanlig daglig vare butikk er langt fra en «baguette de tradition».

De industrielle baguettes kan inneholde ting som melbehandlingsmiddel, eller soya or erte mel som fyll! Spør du meg så smaker det papp…

En tradisjonnel baguette skal ineholde en fordeig (laget av mel og gjær) eller surdeig og gjær. Eller bare surdeig (seldent synes jeg…)

Så skal den heve lenge natten over, helst kjølig.

Surdeig baguette er nydelig og smaker himmelsk rett ut av oven! Skorpen er veldig sprø! Nam!

Du kan skjære de i to og fryse de ned. Lett å tine i oven til frokost i helgen for eksempel.

Den typiske franke baguette er med siktet hvetemel.  

Jeg har brukt hvete og langhvete blandet med litt  sammalt spelt eller emmer. For eksempel   400g hvete/lanhvete og 100g sammalt fint spelt/emmer.

Ingredienser:

100 g surdeig

360 g vann

500g mel

8g salt

Eventuelt: frø (sesam, chia, linfrø) eller tang pulver som kan inkluderes deigen under førheving.

Lag klar en surdeig (ved å mate det 8-12 timer før i room temp)

Bland vannet med surdeigen og tilsett da melet. La stå opp til 1 t.

Tilsett da saltet og gni sakte in i deigen. La stå 30 min.

Så opp til deg lag en bretting hver 30 eller 45 min. Cirka 3 bretting.

La heve i rom temp. under lokk (bivoks, klede…) opp til 6 timer.

Det i emne (3 små) og la hvile 20 min. Rull da i pølser med å brette på langs og presse lett for å stenge sømmene.

Legg i en baguette brett eller eventuelt på en melet klede som du bretter.

Sett i kjøleskapet opp til 24 timer.



Leave a Reply

Your email address will not be published.