DAG 1: (om kvelden) Mat surdeigen:
Først, ta ut:
50 g starter (fra kjøleskapet)
tilsett:
100 g vann og rør ut.
100 g mel (50g siktet hvetemel + 50g fint sammalt spelt/rug/hvete)
Så la dette stå på benken.
DAG 2: (Om morgenen kl. 7-8), surdeigen må boble og ser ut som skum, den flytter opp i vannet, da kan du blande eller sette en deig.
Sett en deig:
250 g vann
140 g sterk surdeig
400 g mel (300g siktet hvete og 100 g fint sammalt spelt / rug)
8 g salt (ren sjøsalt uten anti-klumpemiddel)
Bland vann og surdeig til oppløsning. Tilsett alt melet. Bland til en klump.
La stå fra 30 min til 2 timer (autolyse). Du velger!
Gni deretter inn saltet. Strekk og brett.
Strekk og brett 3 ganger hver 1/2 time eller hver time. (Hver 45 min og ok !)
Etter 4-5 timer: deigen er blitt elastisk, luftig og begynner å boble.
Første forming: lag en kule. La stå på benken i 15-20 min.
Form igjen. Plasser i hevekurv/bolle ”opp ned” og i kjøleskapet overnatt eller bak med en gang!
DAG 3: Stekking – varme og damp
Forvarm oven til 250 grader 45 min med jerngryten/pizza stein i ovnen!
Ta deigen ut av kjøleskapet (og la stå en time eller to).
Ta ut av kurven på bakepapir og kutt overflaten. Spray med vann.
Bak i jerngryte (15 min med lokk, 15 min uten lokk) eller på en pizza stein på 240 grader.